سرفصلهای مالیات چی قسمت شانزدهم
این برنامه در ارتباط با وصول و اجرا است.
یعنی اگر مؤدی مالیات خود را پرداخت نکند، چه اتفاقاتی خواهد افتاد؟
بحث وصول و اجرا از ماده 210 ق.م.م شروع می شود.
اگر سؤال مالیاتی دارید، می توانید از خدمات مشاوره مالیاتی به صورت آنلاین، تلفنی و حضوری استفاده کنید.
ماده 210 ق.م.م :
اگر مؤدی بعد از اینکـه برگ قطعی را به او ابلاغ کردند، مالیات خود را ظرف 10 روز پرداخت نکنـد، ادارۀ امور مالیاتی یک برگ اجرایی به او ابلاغ می کند و یک ماه به او فرصت میدهد که یا پرداخت کند یا قسط بندی کند.
تبصره 2 ماده 210 ق.م.م که خیلی خطرناک است، میگوید هر آنچه که مؤدی در اظهارنامه تسلیمی خود، ابراز کند قطعی تلقی میشود و اداره امور مالیاتی میتواند آن مبلغی که ابراز شده است را از طریق عملیات اجرایی اخذ کند.
پس یک نکته مهم: قابل توجه عزیزانی که عملیات اظهارنامه ی خود را به کافینتها میسپارند و در صورت بروز یک اشتباه و یا درج یک صفر اضافه در قسمت فروش، چه اتفاقی برایشان خواهد افتاد؟!!!!!
ماده بعدی که میخواهیم به بررسی آن بپردازیم ماده 211 ق.م.م است.
اگر به مباحث مالیاتی علاقه مند هستید به صفحه ی آموزش مالیات مراجعه کنید.
ماده 211 ق.م.م :
این ماده به این موضوع اشاره میکند که اگر ظرف یک ماه مؤدی بدهی خود را پرداخت نکند یا قسط بندی نکند اداره امور مالیاتی میگوید اصل جریمه و به اضافه 10 درصد هزینه اجرائیات از اموال منقول و غیرمنقول مؤدی قابل توقیف خواهد بود به این 10 درصد هزینه اجرائیات گفته میشود و چون هزینه است، جریمه نیست قابل بخشودگی هم نیست.
اگر سؤال شما تخصصی است میتوانید از مشاور مالیاتی کمک بگیرید.
ماده 212 ق.م.م:
توقیف اموال زیر ممنوع است، یعنی مأمورهای مالیاتی این موارد را نمیتوانند توقیف کنند:
- دو سوم حقوق حقوقبگیران و سه چهارم حقوق بازنشستگی و وظیفه.
(فرض کنید یعنی اگر فردی بازنشسته باشد سازمان مالیاتی نمیتواند سه چهارم حقوق آن فرد را توقیف کند.) - لباس و اشیاء و لوازمی که برای رفع حوائج ضروری مؤدی و افراد تحت تکفل لازم است و همچنین آذوقه موجود و نفقه اشخاص واجبالنفقه مؤدی.
(یعنی نمیتواند آن اشیایی که برای زندگی شخص لازم است را توقیف بکند.) - ابزارآلات کشاورزی و صنعتی و وسایل کسب که برای تأمین حداقل معیشت مؤدی لازم است.
(اگر طرف یک بقالی دارد نمیتواند برود یخچال بقالی را بیاورد چون اصلاً کسب و کارش تعطیل میشود و لازمه ی کسب و کارش است.) - محل سکونت به قدر متعارف.
(برای مثال شخصی بدهکار مالیاتی است اما در بهترین منطقهی تهران صاحب خانه است. اداره امور مالیاتی در این شرایط میتواند آن را بفروشد و در محلهی پایینتر و با متراژ پایینتر برای آن شخص خانهی دیگری بخرد.)
برای جلوگیری از جرایم سنگین مالیاتی اگر میخواهید اظهارنامه خود را به بهترین و فنیترین شکل ممکن به سازمان امور مالیاتی ارسال نمایید، قبل از هر چیز سامانه پایش اظهارنامه مالیاتی آقای مالیات را مشاهده کنید و با استفاده از خدمات سامانه، نواقص اظهارنامه خود را برطرف نمایید.
تبصرههای ماده 212 ق.م.م:
تبصره 1 : هرگاه ارزش مالی که برای توقیف در نظر گرفته میشود زائد بر میزان بدهی مالیاتی مؤدی بوده و قابل تفکیک نباشد، تمام مال توقیف و فروخته خواهد شد و مازاد مسترد میشود. مگر اینکه مؤدی اموال بلامعارض دیگری معادل میزان فوق معرفی نماید.
(برای مثال اگر شما یک میلیارد تومان بدهی داشته باشید و یک خانه از شما توقیف کرده باشند و یک و نیم میلیارد به فروش برسانند مابهالتفاوت را به شما بازمیگردانند.)
تبصره 2 : هرگاه مؤدی یکی از زوجین باشد که در یک خانه زندگی میکنند، از اثاثالبیت آنچه عادتاً مورد استفاده زنان است متعلق به زن و بقیه متعلق به شوهر شناخته میشود مگر آنکه خلاف ترتیب فوق معلوم شود.
تبصره 3 : توقیف واحدهای تولیدی اعم از کشاورزی و صنعتی در مدت عملیات اجرایی نباید موجب تعطیل واحد تولیدی گردد.
(اگر واحد تولیدی باشد نباید آن واحد توقیف گردد و کارگران بیکار شوند.)
پس این چند موارد گفته شده توقیفشان ممنوع است.
اگر نسبت به مالیات تشخیصی خود از سمت سازمان امور مالیاتی اعتراض دارید حتما از نمونه متن اعتراض به برگ تشخیص مالیاتی استفاده کنید.
ماده 213 ق.م.م :
ارزیابی اموال مورد توقیف به وسیله ارزیاب اداره امور مالیاتی به عمل خواهد آمد ولی مؤدی میتواند با تودیع حقالزحمۀ ارزیابی طبق مقررات مربوط به دستمزد کارشناسان رسمی دادگستری تقاضا کند که ارزیابی اموال وسیلۀ ارزیاب رسمی به عمل آید.
برای مطالعه بیشتر مقاله: گواهی مالیات بر ارث را مطالعه کنید.
ماده 218 ق.م.م :
آیین نامۀ مربوط به قسمت وصول مالیات توسط وزارتخانههای امور اقتصادی و دارایی و دادگستری، تصویب و توسط وزارت امور اقتصادی و دارایی به موقع اجرا گذارده خواهد شد.
اگر خواستید اطلاعات بیشتری در ارتباط با وصول و اجرا داشته باشید میتوانید آیین نامه 218 ق.م.م، را مطالعه کنید.